Blur magazine
bio
ATD
ZGB ART GALERIJA

ŠTO JE ARHIV TOŠO DABAC?

Arhiv Tošo Dabac umjetnička je zbirka in situ s gotovo 200 000 negativa, oko 2000 autorskih povećanja, vrijednom fotografskom opremom i bibliotekom te hemerotečnom građom. Jedna je od najcjelovitijih zbirki te vrste u svijetu jer je u njoj sačuvan kompletni opus Toše Dabca jednog od najznačajnijih i najsvestranijih hrvatskih fotografa, dobitnika brojnih nagrada, koji je izvršio velik utjecaj na razvoj domaće fotografije. Osim umjetničke, zbirka fotografija Toše Dabca ujedno ima i veliku dokumentarnu vrijednost jer svjedoči o povijesti Zagreba i naših krajeva. Obuhvaća najrazličitije teme, od portreta, umjetničkih djela i gradskog života do pejzaža i folklora. Nakon Tošine smrti 1970. godine Atelje nastavlja voditi njegov nećak i nasljednik, i sam poznati fotograf Petar Dabac, koji 1980. godine osniva galeriju u kojoj priređuje izložbe i radionice svjetski poznatih autora. Čitavo to vrijeme zbirka je bila otvorena stručnjacima s različitih područja, koji su često koristili fotografije Toše Dabca, prepoznavši njihovu umjetničku kao i vrijednost povijesnog izvora.

Arhiv Tošo Dabac upisan je 2002. godine u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Koja je danas pozicija Arhiva Tošo Dabac?

Zbirku je ožujku 2006. otkupio Grad Zagreb i dao je na upravljanje Muzeju suvremene umjetnosti.
Od svibnja prošle godine Arhiv Tošo Dabac dobio je voditeljicu zbirke, kojoj se u rujnu pridružila još jedna kustosica te se pristupilo obradi materijala.

Zbirka je čitavo vrijeme ostala dostupna stručnjacima te je u posljednjih nekoliko mjeseci surađivala s Etnografskim muzejom, Zagreb, galerijom Klovićevi dvori, Umjetničkim paviljonom, Zagreb, Sondom (vodič kroz događanja u gradu Zagrebu), EPH-om (europa press holding).
Ostvareno su i dvije međunarodne suradnje: suradnja s projektom Project Zagreb harvardskog poslijediplomskog studija arhitekture i dizajna (Graduate school of design) i sa španjolskim izdavačem Editorial Minuscula, koji je na naslovnici prvog prijevoda Krležinog Povratka Filipa Latinovicza objavio fotografiju Toše Dabca „Magleno jutro“

Ova se vrijedna fotografska zbirka i dalje nalazi na povijesnom mjestu, u stanu u Ilici 17, u kojem je Tošo Dabac radio od 1940. godine do svoje smrti. S obzirom da je Atelijer Toše Dabca u razdoblju njegova djelovanja pa sve do početka 90-tih godina bio kultno okupljalište umjetnika i intelektualaca želja je djelatnika Zbirke da ona i dalje ostane u tom prostoru i ponovo ga oživi.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sva prava pridržana © Blur Magazine 2007 - 2011 | dizajn: Robert Gojević